Bekervoortgang 2122 (1).jpg

 

Verslag eerste ronde

De einddatum voor de eerste ronde van de Cup met de Kleine Oren is op 2 november gepasseerd. Het meest in het oog springend is de fraaie overwinning van Dennis op ons jeugdlid Erik. Het strenge toezicht van de hoofdwedstrijdleider heeft opgeleverd dat precies op de juiste dag de loting voor de Kwartfinale kon worden verricht. Omdat we in de kwartfinale niet met 9 man kunnen starten is een beslissingspartij Wolter Vos tegen Ton Duin nodig.

Even streng: De uitslagen van de Kwartfinale dienen 7 december binnen te zijn!

Onderstaand de bevindingen van onze W:

De strijd om de Cup met de Kleine Oren heeft weer een aanvang genomen. Dit seizoen is het deelnemersveld versterkt met een vijftal buitenpaardse genodigden, waarvan er drie meteen van zich deden spreken.

Han Kemperink versloeg Will van der Laan in een wederzijds scherp gespeelde partij, Fons Vermeulen versloeg Roberto Ierschot en Cor Zwaan kreeg Frans Schoo zover, dat hij hem een vol stuk aanbood.

Aarzelend en enigszins wantrouwig accepteerde Cor het kleinood. Pas toen hij had vastgesteld dat het wel degelijk een cadeautje was, geen offer, brak een glimlach bij hem door.

De regels bij de cuppartijen:

Ieder bepaalt zelf, samen met de tegenstander, de duur van de partij, het aantal partijen dat gespeeld wordt en de plek waar gespeeld wordt.

Bij onenigheid geldt dat er één partij met de standaardduur van 1uur30 + 10 seconden increment in ‘De Zon’ wordt gespeeld. In geval van remise kan er worden overgespeeld, uitgevluggerd, geloot, waar het hoofd op dat moment naar staat.

De uitslag gaarne voor de eerste dinsdag van de volgende maand doorgeven.

Houdoe

w

 

Verslag Kwartfinale (deel 1)

Vrijdagavond 12november toog ik vol goede moed naar het verre Bussum, om aldaar mijn 2e bekerpartij tegen de geduchte Johan Kroon te spelen.

De 1e partij was al een ingewikkelde geweest, de 2e was zo mogelijk nog moeilijker.

Johan, met wit, speelde c4 en fianchetteerde zijn koningsloper op de 4e zet: Johans geliefde Engelse opening. De partij kwam in strategisch vaarwater.

Zwart mocht niet passief blijven en probeerde met d7-d5 tegenspel te krijgen in het centrum.

Dat pakte goed uit, althans, zo leek het. Wit liet d5-d4 toe waarna zwart een kwaliteit won. Hij moest daarvoor wel zijn loper van de zwarte velden geven, en dat bekwam hem slecht.

De witte lopers beheersten het bord, het witte paard stond zeer actief, de pionnen op de zwarte damevleugel waren zwak, er dreigde koningsaanval en de zwarte dame had geen gemakkelijke velden..

Na de kwaliteitswinst stonden de zwarte stukken op verkeerde velden, en hij moest met passief spel zijn stelling op orde brengen.

Maar wit miste de zet Pd5, die hem tenminste kwaliteitswinst met overwegende stelling had opgeleverd.

Even later maakte Johan een vingerfout, die hem de partij kostte.

Anticlimax.

w

 

Bekervoortgang 1819_3.jpg

Per dd

 

Per 11 maart 2020

 Bekervoortgang 1920.jpg

 

Per 8 novemeber 2019

Op 2 partijen na is de 1e ronde alweer gespeeld. Twee van de schakers, die
vooraf tot de favorieten gerekend moesten worden, moesten de koning
omleggen.

Erik Teske won heel verrassend en mooi van Marc van der Meij (aanmelden voor
schoonheidsprijs?). Will van der Laan met wit speelde zijn geliefde
moragambiet tegen Rob Graaff.  Activiteit en open spel wil Will.  Dat lukte
deze keer niet zo. Wits stukken vonden maar moeilijk een goed veld. Zwart
daarentegen had makkelijk spel en hij kon de de partij in het late
middenspel naar zich toe trekken..

De andere verliezers: Ton Duin, Ad van Schie, Lex de Jager en Dennis
krassenburg.

Andere winnaars: Huub de Vries, Rob Baltus, Roberto Ierschot en Wolter Vos.

 Bekervoortgang 1819_3.jpg

Per 27 februari 2019

Een prima middag in het zonnige Sonnevanck en een onderhoudende partij schaak.
Na een plusremise voor Johan in onze 1e partij, streden Johan en ik vandaag (wo 27) in Sonnevanck om een plaats in de bekerfinale. Johan speelde met de zwarte stukken. Hij was bezig zeer goed uit de opening te komen, toen hij plotseling c5 speelde. Een sterke zet leek het, maar nadere beschouwing leerde dat wit, na afruil op c5, een kwaliteit kon winnen op a8.  Zo geschiedde. Zwart hield wel het initiatief en 2 hele sterke lopers, en de damevleugel van wit kwam sterk onder druk. De witte stukken hadden nog geen goede velden gevonden toen zwart  zijn loper van de zwarte velden, zo ongeveer het sterkste stuk van het bord, ruilde met het witte paard op c3.  Pfff... Desondanks bleef zwart kansen houden, nu op de witte koningsvleugel. Wit moest nauwkeurig spelen, maar slaagde daar uiteindelijk wel in, mede dankzij een paar kleine tactische pionzetten.
Wolter-Johan 1-0
w.

 

Per 6 februari 2019

Mijne heren,
Alweer een mooie partij van meester Van der Laan.
Gisterenavond, dinsdag 05/02 troffen 2 liefhebbers van het bekende Marshallgambiet elkaar in de halve finale om de cup met de kleine oren.
Will, achter de zwarte stukken, deed op de 10e zet zijn e-pion in de aanbieding om even later met dame, loper en paard op bezoek te gaan bij de witte koning van Ton Duin. En het was mooi om te zien hoe zwaar de witte koning werd belaagd, hoe hij geen goede velden meer had, en geen bewegingsvrijheid. Aan het eind van de partij maakte Ton een fout, waardoor hij meteen mat liep, maar dat was eigenlijk alleen nog maar voor the record.
En zo is dan onze 1e finalist bekend: Will van der Laan!
w.

 

Per 12 december 2018

 

 

De Kroon
En daarmede is de 1e bekerverrassing een feit! Gefeliciteerd Johan!
Huub en ik speelden vorige week al, maar die partij is het vermelden nauwelijks waard. Huub stond lange tijd beter, misschien in hogere zin gewonnen, maar hij kon in het middenspel geen winnend plan vinden. Later werd het fifty-fifty. Nog later gaf Huub een toren weg.
Allebei wel eens veel beter gespeeld.
wv
  
Hey hey,
 
Spannende partij waar Johan fel aanvalt en ik counter tot de stelling in balans lijkt.
Mijn koning staat in het midden maar mijn stukken vangen alles op en waar moet het verder?
De klok staat ineens ook op 1 minuut 30 voor Johan. We speelden gelukkig 30 sec. per zet extra.
De druk is hoog en we zuchten.
Als ik terugkom van het toilet zie ik dat hij zich vergist heeft en ik kan zomaar een loper slaan op g6.
Die sla ik en zet de klok stil.
- Je zet m’n klok stil...!-
- Sorry, ik dacht dat je opgaf.-
- Nee, de stelling is er wel naar, maar ik speel nog even door. -
- Okay, sorry. -
De stelling is zo overwegend en ja hoor, ik ben weer lichtvaardig, verspeel mijn voordeel en kom in een verloren eindspel dat ik opgeef.
 
Johan is de terechte winnaar van een geweldig gespeelde partij!
 
Ciao, Rob

 

Per 6 november

Resultaten tweede ronde gaarne doorgeven voor de eerste dinsdag van december, dat is dinsdag 04 december.
Bedenk: speeltijd vrij naar keuze in overleg met de tegenstander.

 

Per 5 november

Jaha, Ton-Frans 1-0. Ik heb de partij niet kunnen volgen, maar het was een kraker, zei de winnaar zonder ook maar een begin van valse bescheidenheid. Benieuwd naar de notatie. wv

 

Per 21 oktober

Het leek een prachtige zaterdag te worden.

Ik had de hele week weer erg lange dagen zitten zwoegen achter computerschermen in Beverwijk en Leusden, maar vandaag was het zaterdag en dat  betekent: eindelijk naar buiten, door bos en duinen struinen, liefst de hele dag tot het donker wordt. Om half 8 opgestaan om eerst nog de was te doen,  boodschappen en wat huishouding, maar om half 10 vol goede moed de deur uit, rugzak vol met appels, broodjes en waterflessen. 50 km moest wel haalbaar zijn voor het donker werd, in ieder geval eerst maar eens naar Bergen aan Zee gelopen. Het weer was perfect, de voeten voelden goed aan, de benen bleven prima, zelfs op het zeer mulle zandpaadje tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Dat is werkelijk een prachtig paadje, een van de mooiste in ons toch al schitterende duingebied. Op dat paadje liep ik dus in een soort diepe wandel-trance, ver weg in gedachten, midden in de ongerepte oer-landschappen.

Toen ging plots mijn telefoon af, een apparaat dat ik eigenlijk niet mee had moeten nemen maar zich kennelijk toch in mijn rugzak bevond. Het was een mij onbekend nummer en ik nam op. De verbinding was behoorlijk slecht maar ik hoorde vaag de woorden die me op een akelig harde manier deden ontwaken uit mijn dagdromerijen:  “…..klok loopt al……kom je nog…..”Ik had dus een AFSPRAAK, en ik was deze helemaal VERGETEN. Bekerpartij, Will, café de Zon, 13.00 uur, 1,5 uur p.p. voor de hele partij. Snel schoten er enkele scenario’s door mijn hoofd: terug lopen over het mulle pad naar Egmond, daar een bus nemen naar Alkmaar, een trein naar Beverwijk en bus naar Wijk aan Zee- niet haalbaar. Doorlopen naar Bergen aan Zee, en daar de bus pakken – geen kans. Will overwoog nog even om remise aan te bieden, maar wanneer moest de partij dan gespeeld worden, dit was de enige vrije datum…. Ik gaf het op, bood duizendmaal excuses aan, en gaf het gewoonweg op.

Will – Marc   1-0 r.

Na de schok overigens weer lekker doorgewandeld tot de 50 km.

Marc

 

Per 9 oktober
Er werd hard gevochten voor De Cup op de avond van dinsdag de negende oktober.
Frans en Ton speelden langdurig en met overgave, en de kansen wisselden, maar een beslissing bleef uit: 1/2-1/2.
Ad had een kleine kwaliteit minder tegen Huub. Hij behield lange tijd kansen, maar uiteindelijk werd zijn zwakke koningspositie hem fataal: 0-1.
En dan onze Johan en onze Eric. Vanaf de opening had Johan lichte druk op de zwarte stelling, en wat Erik ook verzon, hij kon niet anders dan reageren (i.p.v. ageren). In het late middenspel zag Erik zich gedwongen, zijn koningsstelling te verzwakken. Daarmee kwam de dame van wit, die toch al stevig in positie én controle was, in luilekkerland: 1-0.
wv
 
Per 2 oktober 2018
Heel beschaafd hoor, meteen op de 1e speelavond al 3 uitslagen voor de beker.
Rob speelde met wit tegen Rob met zwart. Rob won na een paar zetten. Ik dacht dat het kon, maar het konnie, zei Rob na de partij.
Inderdaad. Rob Graaff 1-- Rob Baltus 0.
Ronald speelde tegen een schrijvend deel van het bestuur. Ruim voordat hij had kunnen overwegen of hij eigenlijk wel zin had om na te denken kon hij de bal al uit het net vissen. Ronald 0—Wolter 1.
En dan de derde partij van die avond. Die zag er hartstikke gezellig uit. Lex 1/2 – Dennis 1/2.
Houdoe,
wv
 
 
Halve finale:
Geachte Genoten ,
Gisteravond speelden Rob Baltus en ik om een plaats in de bekerfinale.
Rob, met zwart, kwam goed uit de opening, stond wat actiever en had, na de ruil der lichte officieren, geen enkele zwakte.
Wit moest daar activiteit op de damevleugel tegenoverstellen. Hij zette zijn pionnen op b4 en a5, waarna een volstrekt gelijkwaardige stelling ontstond. Maar toch leek de zwarte positie minder goed dan hij in werkelijkheid was. Zwarts koning had geen vluchtgat en z’n dame stond op d8. Rob vreesde daarom  een doorbraak naar de 8e rij van wits toren op a1.
Die vrees was ongegrond, zo bleek in de analyse, maar leidde wel tot onnodig pionverlies en, na dameruil, verlies van de partij: 1-0.
De charmante Susan deed  toen in al haar bevalligheid de loting voor de finale: W.Vos met wit tegen M. van der Meij met zwart.
wv.
 

Kwartfinale

Schaakgenoten,
In de kwart finale van ons bekertoernooi zijn al 3 beslissingen gevallen.
Marc won van Rob Graaff, Ton had geen medelijden met Huub en ondergetekende moest van Will heel hard werken, maar mocht toch door.
Nu Rob Baltus (met wit) en Roberto nog. Zouden jullie die partij  voor de 1e dinsdag van maart  kunnen spelen, heren? Dan kunnen we in maart door met de halve finales.
Groet,
Wolter.
 
 
Tweede Ronde:

Fijne Genoten!

Onder het alziend oog van onze penningmeester en ondergetekende
heeft des Voorzitters dochter Suzanne de loting voor de 2e ronde verricht
in de strijd om de Cup met de Kleine Oren.
Als volgt:

Marc - Rob G.
Will - Wolter
Huub - Ton
Rob B. / Bert - Roberto

groet, wv

Eerste Ronde:
Jongelui
Alhier vermeld de uitslagen van de eerste ronde van ´De Cup met de Kleine Oren´´.
Roberto tegen Lex 1-0. Mooie pot, Roberto in vorm.
Dennis tegen Will 1-0. 1/2, nogmaals 1/2 en dan pas 0-1!
Huub-Frans 1-0
Rob Baltus-Bert ------
Ronald-Marc 0-1
Wolter-Erik 1-0
Johan-Ton 0-1
Ad-Rob Graaff 0-1
Morgen loting.
wv.