Update per 19 juni met o.a.einduitslag groep C

En mogelijk dat deze ARD-link nog enige tijd werkt.

Een verslag van uw webmaster

Nadat twee jaar lang geen Schachturnier in Schachdorf Ströbeck mogelijk was, konden we in 2022 eindelijk weer los gaan. Voor Han Kemperink en ik was het de eerste keer dat we meegingen met de Ströbeckgroep. En daar hadden we geen spijt van, integendeel. Dit jaar was het de 21e keer dat Wijk aan Zee afreisde naar het toernooi dat op zaterdag 11 juni werd verspeeld.

Op initiatief van Bert Kisjes werd in het jaar 2000 het “Cultural Village” georganiseerd, als toernooi in Wijk aan Zee en als bezoek aan het jaarlijkse Ströbecker Mai-Schachturnier. Dolf Vos had Bert en Dennis indertijd over Ströbeck getipt en dat bleek een schot in de roos. Onze man van het eerste uur, Dennis Krassenburg, heeft als enige van het Wijk aan Zee-team alle 21 edities mogen meemaken.

20220611_104405 (Middel).jpg

Het Gasthaus zum Schachspiel

Het schaaktoernooi, dit jaar met zo’n 150 man gespeeld, wordt al sinds mei 1960 georganiseerd. Het dorp van zo’n 1200 inwoners beleeft de schaaktraditie al sinds de elfde eeuw en ademt nog altijd volop schaken uit. Aan diverse gevels van woningen en gebouwen zijn perrnanente schaakversieringen aangebracht en de bestrating van het centrale plein, Platz am Schachspiel, is als schaakbord uitgevoerd. Het dorp heet ook officieel voluit Schachdorf Ströbeck. Mede naar aanleiding van de op der Schachplatz geparkeerde oude DDR-veldkeuken moest ik een paar keer aan onze Wolter denken die in 2019 rond der Schachplatz het nachtelijk spoor bijster was geraakt op weg naar zijn gastverblijf.

Tijdens de ontvangst bij het dorpshuis Gasthaus zum Schachspiel valt direct de gastvrijheid op bij de dorpelingen. Al onze groepsleden werden door de organisatie uitgebreid verwelkomd. De vrijdagavond was speciaal voor deelnemers van buiten Duitsland en hun gastgezinnen een smakelijke maaltijd voorgezet. Dit jaar waren naast Wijk aan Zee ook weer Amersfoort en Vriezenveen van de partij. Onze groep bestond uit Rob Graaff, Dennis Krassenburg en zijn Lia, Han Kemperink, Johan Kroon en zijn Janneke, Erik Teske en zijn Jessica en ondergetekende.

Han, Erik, Jessica en ik werden ondergebracht bij het gastenverblijf van Fricke en Holger. Ook weer een bijzonder gastvrij stel waar niets aan ontbrak. De meeste groepsleden lieten zich in het dorp het bier goed smaken terwijl Han en ik zich onderhielden met onze gastheer. In dat gesprek komt natuurlijk al snel Die Wende ter sprake. Een gebeurtenis dat wij voornamelijk kennen van de val van de muur maar die evenwel voor de bevolking verstrekkende gevolgen had. Voor een groot deel van de DDR-inwoners was de hereniging een prachtige gebeurtenis maar voor een niet te onderschatten ander deel was dat niet. Door de plotselingen veranderingen moesten velen afscheid nemen van een stabiel en veilig bestaan. Vele mensen waren niet bestand tegen deze plotselinge veranderingen en geraakten in moeilijkheden. Het schudt je toch weer wakker na deze ontboezemingen en je wordt je weer eens bewust van onze eigen stabiliteit en vrijheid zoals wij die al zolang kennen en zo gewoon vinden.

20220611_144034 (3) (Middel).jpg

Slotstand van groep C

Het toernooi ging zaterdag om 9 uur van start. Wij waren uiteraard in groep C ingedeeld, met in totaal 10 teams van 4 man. Negen partijtjes van 10 harde minuten per persoon is geen al te grote opgave. Wij waren met totaal 6 spelers en Vriezenveen dit jaar met 3 spelers en zij kwamen dus een mannetje tekort. Met een wazig roulatiesysteem werd dat samen met ons team netjes opgelost. Wij kregen bovendien nog een Ströbecker als extra man toebedeeld zodat we ontspannen onze rondjes draaiden. De ochtend verliep prima en we kwamen steeds dichter bij onze doelstelling: boven Vriezenveen eindigen. Enkelen van ons hadden in de ochtend een herstelbiertje genomen. In de middag nam de rest ook zo’n goudgele rakker. De sfeer werd steeds beter maar de schaakresultaten werden wel steeds minder. Maar we hadden inmiddels zo’n surplus aan bordpunten opgebouwd dat we dat konden opvangen. Echter, als we uiteindelijk een halfje meer hadden gescoord zouden we zelfs als tweede zijn geëindigd in groep C! Maar ach, wat maakt het uit, we waren in ieder geval boven de gezellige Vriezenveners geëindigd. Vriezenveen ligt dichtbij Almelo waardoor onze vrienden ook fan waren van het pas gedegradeerde Heracles. “Kom eens langs als jullie straks tegen Telstar moeten”, wreef ik er nog lekker in. De pret werd er niet minder om.

IMG-20220613-WA0003.jpg

Op hoog niveau overleg op de Schachplatz tussen de chefs van Vriezenveen en Wijk aan Zee

Met ongeveer hetzelfde groepje van vrijdagavond werd op zaterdagavond een barbecue georganiseerd. Ook als je een beetje moeite zou hebben met zoveel vlees kun je niet ontkennen dat het vlees van uitstekende kwaliteit was en vakbekwaam was bereid. De avond verliep als de vorige, een deel ging naar de disco en een deel nam voor de laatste keer zijn rust in het gasthuis.

Een traditie is weer voortgezet en we kijken alweer uit naar de 22e keer dat we gaan deelnemen.

En dan de foto's: