Jeugdschaak maakt momenteel een enorme groei door. Marleen van Amerongen (KNSB) bericht via de NOS als volgt:

Schaken mag sommigen dan wat stoffig en saai in de oren klinken, de sport is steeds populairder onder basisschoolleerlingen. Jongens en meisjes vinden het spel leuk en spelen het zowel online als offline. "Schaken heeft een vlucht genomen", zegt Marleen van Amerongen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).

De afgelopen tien jaar is het aantal jeugdleden bij de KNSB bijna verdubbeld. Met name leerlingen tussen de 6 en 9 jaar hebben de sport ontdekt. Wat kinderen aanspreekt is dat de sport ook op internet gespeeld kan worden.

"We hebben ook toernooien waarbij kinderen in Groningen tegen tegenstanders in Londen kunnen schaken", zegt Van Amerongen. "Maar als je tegen elkaar speelt, zit je het liefst tegenover elkaar aan het bord.

Zie ook het volgende bericht van de KNSB (24 januari 2018):

Marleen van Amerongen (KNSB) en Theo Henrar (Tata Steel) ontvangen een cheque van Jelmer van Schagen (SAB Detachering) (foto Hans van der Mast)

 

Wijk aan Zee – Terwijl de grootmeesters in diep gepeins zijn verzonken, wordt verderop in Wijk aan Zee een nieuwe impuls gegeven aan schoolschaak. Deze keer voor de regio Beverwijk en IJmond. Afgelopen woensdag tekenden Tata Steel en de KNSB een samenwerkingsovereenkomst om schoolschaak te stimuleren.

De samenwerking is niet alleen gericht op de jaarlijkse Tata Chess on Tour activiteiten, maar ook op het stimuleren van schoolschaak in de regio Beverwijk en IJmond. Ook voor Tata Steel geldt dat het de vaardigheden die kinderen in de schaaksport opdoen van groot belang acht voor het aangaan van de uitdagingen die de 21e eeuw biedt. Daarnaast vindt Tata Steel het erg belangrijk dat naast Tata Steel lokaal ook bedrijven dit initiatief steunen.

Voor regio Beverwijk en IJmond is SAB Detachering de eerste partij die zich heeft gemeld. Het bedrijf detacheert ingenieurs bij 24/7 industriële bedrijven in de Randstad en onderkent het belang van ontwikkeling van kinderen voor de toekomstige arbeidsmarkt en ziet schaken als een mooi vehikel.

“Schaken is goed voor de ontwikkeling van het analytisch vermogen, iets wat later als bèta student sterk in je voordeel werkt. Wat ons betreft kunnen er niet genoeg bèta - of nog beter- technische studenten zijn. De interesse daarvoor ontwikkel je jong en SAB Detachering draagt daar graag aan bij. 'Goed voor Elkaar' noemen wij dat” aldus Jelmer van Schagen, senior recruiter SAB Detachering.

Met de ondersteuning van Tatasteel en SAB Detachering zal de KNSB dit voorjaar van start kunnen gaan met het schoolschaakproject op verschillende basisscholen. Aansluiten bij dit schoolschaakinitiatief is nog mogelijk, bedrijven kunnen zich dan melden bij de KNSB.

 

 

 

 

24