Voor de derde keer op rij wint het Tsjechische Bystré de Cultural Village Matches, Wijk aan Zee werd tweede. En voor de 19e keer werd dit evenement gehouden. Bij de opening onderstreepte Jeroen van den Berg nog eens het belang van dit Cultural schaakevenement waardoor vriendschap ontstaat tussen de deelnemers uit de verschillende Europese dorpen.

Dit jaar speelde het Griekse Paxos voor het eerst mee. Dat (jeugd)team bestond uit twee piepjonge zusjes met hun schaakleraar. Ook de ouders van de meisjes waren meegereisd. Zij genoten allen van het schaaktoernooi en van het natte en winderige Wijk aan Zee, ondanks de grote overgang vanuit het zonnige Griekenland.

Ströbeck had naast de gebroeders Schultz een invaller nodig. Tweemaal viel een man in met een sterk Rotterdamse tongval, hij doet ook jaarlijks mee met Hein de Vries en kan goed goochelen en nog mooier gitaarspelen.

Ook Bystré had een derde man nodig, dat werd Ton Duin, de baas van dit subtoernooi. Zeker achteraf was hij zich bewust van zijn dubbelrol: zonder terughoudendheid spelen in het Tsjechische team en ook voluit gaan tegen zijn eigen dorpsgenoten. Het is hem vergeven.

De prijzen werden door Martijn Smit uitgereikt, sinds een half jaar burgemeester van Beverwijk. Hij deed dat met speels gemak. Zijn Engels was allesbehalve slecht, ondanks zijn waarschuwing dat hij daar niet zo goed in was. Omdat hij nog niet zolang burgemeester was overlaadde voorzitter Jan van der Land van Cultural Village Wijk aan Zee hem met boekjes en DVD’s over het culturele leven van Wijk aan Zee. Een heuse lobby die Wijk aan Zee nog nadrukkelijker in beeld bracht bij de burgemeester.

 

DSC00056b (Medium).jpgWolter voert een eenzame strijd op het balkon van De Moriaan

Dit alles dreigde nog even uitgesteld te moeten worden omdat Wolter Vos nog een eenzame strijd voerde tegen de Griekse schaakleraar. De sympathieke Griek speelde het Gesloten Spaans wat de opmerking ontlokte dat deze Griek zich van het Gesloten Spaans bediende achter de Hollandse Waterlinie. Het was een taaie partij die op het oog wel in remise zou eindigen. Maar dat einde leek nog ver weg en dat gaf wat onrust in verband met de prijsuitreiking. Terwijl de burgemeester inmiddels was gearriveerd kantelde de partij plotseling. Wolter verloor de controle op eerste en tweede rij en verloor zwaar materiaal en gaf op.

Voor volgend jaar is Tata Chess reeds gegarandeerd. Dus ook de Cultural Village matches, en wel voor de twintigste keer! Dat zet Jan van der Land en Dennis Krassenburg dus aan het denken. Een belangrijk gegeven is dat de beweging Cultural Village Europe uit 10 dorpen bestaat. We kijken nu al uit naar volgend jaar!

Voor de gedetailleerde uitslag klik hier.

En natuurlijk de foto's, de mooiste foto's zijn genomen door Jan van der Land (nrs 14 t/m 20), klik hier

WL

DSC00073.jpg