Rob Graaff speelde in de Bondswedstrijd tegen De Wijker Toren ook een goede partij. Inmiddels ligt de partijnotatie op het bureau van de redactie en kan deze gepubliceerd worden. Rob ging al vroeg met zijn dame op pad, peuzelde een pion op en liep daardoor wel wat ontwikkelingsachterstand op. Na dameruil moesten er wat zetten gestoken worden in het hergroeperen van de stukken maar nadat zijn tegenstander 34... Pf6 toeliet was de beer los.

Zoals beloofd zou ik de twee spectaculaire partijen publiceren van het duel Paard van Ree-Purmerend N5 dat op 12 december j.l. in 3-3 was geëindigd. Helaas is de notatie van Wolter verloren gegaan zodat zijn partij voor altijd tot de verbeelding zal moeten blijven spreken. Onderstaand alleen mijn partij dus. Mijn tegenstander werkte volledig mee met het Deens gambiet zodat de zetten bijna als vanzelf door mij werden gespeeld. De Purmerender gaf mij, als blijk van waardering, ook de vreugde van het matzetten!

Erik Teske heeft mede dankzij een goed resultaat in groep 8 van de Tata-Tienkampen een sprongetje kunnen maken op de ratinglijst (+88). Eén van zijn fraaie resultaten was onderstaande partij. Erik verraste vriend en vijand met de zet 16.Pxg7?! Volgens Het Beest misschien niet de allerbeste zet maar goed genoeg om de tegenstander in verwarring achter te laten. 

Onlangs speelde Huub de Vries voor de Bondswedstrijd tegen De Wijker Toren een goede partij. Zijn tegenstander, de oude rot Cor Meems, kon het niet laten en zette de partij al vroeg op scherp. Huub ving de aanval bekwaam op en met nog wat hulp van zijn tegenstander wist hij de partij snel te winnen.

Een gespeelde partij publiceren en voorzien van commentaar, geschikt  voor plaatsing op de website kan op vele manieren. In onderstaande handleiding wordt gebruik gemaakt van de site chess.com.
Onderstaand een linkje om naar het analysebord van chess.com te gaan.
 
Het is een mooi gereedschap voor dit doel. Feitelijk is dit ook via de knoppen leren en analyse van chess.com te bereiken. Je kunt gewoon de zetten doen en de notatie verschijnt vanzelf, ook uitgevoerde alternatieven/zijtakken verschijnen in de notatie. Als je boven een genoteerde zet met je muis beweegt en je gebruikt de rechtermuisknop kun je commentaar invoeren of uitroeptekens ofzo plaatsen. Je moet gewoon maar even uitproberen om de mogelijkheden/instellingen te onderzoeken. En je kunt analysemachines aanzetten, lekker makkelijk.
Het beste is om je ook te registreren bij Chess.com. Want dan verschijnt helemaal rechtsonder het delen-symbooltje en dan komt een downloadschermpje waarin je nog wat data (namen, datum, plaats enz) kwijt kunt. Als je dan vervolgens download wordt een filetje in pgn-format aangemaakt dat je voor de website naar de websitebeheerder kunt sturen. 
Nog even een tip. Als je gaat analyseren zit dan niet aan de knoppen helemaal linksboven. De kans bestaat dat dan je alles weer kwijt bent. Blijf dus gewoon in de analyse-omgeving tot je klaar bent.