Het vlaggenschip van Het Paard van Ree heeft het bezoek in Limmen met een gevoelige tik moeten bekopen: 5-1 verlies. Dat doet denken aan de zogenaamde mistwedstrijd van Ajax tegen Liverpool in de jaren zestig. Liverpool droop toen na het verlies van 5-1 met de staart tussen de benen af, toen met mist, nu met regen. Zoiets was het vrijdagavond... 

In maart van dit jaar werden wij nog kampioen tegen het hetzelfde Limmense Vredeburg na een overwinning van 3½-2½, zelfs met een man minder! Maar volop in de kampioensstrijd stonden we natuurlijk destijds anders in de wedstrijd dan vrijdagavond. Bovendien is dit jaar onze inspirator Han alleen bij hoge nood mogelijk op te stellen. Helaas moest Erik zich met griep afmelden maar was Dennis bereid zijn plaats in te nemen! Een ware genoot onze Dennis. 

Vredeburg speelt al jaren in de fraaie gerestaureerde stolpboerderij "Vredeburg". Het is het culturele hart van Limmen waar veel verenigingen onderdak vinden. Ook de schaakclub kent een bloeiend leven met een ruim aantal leden en een grote jeugdafdeling. Het eerste team speelde op dezelfde avond tegen de Noordkopcombinatie MSC2, dus uit Den Helder en omgeving, Ook dit zestal werd met ruime cijfers aan het eind van de avond naar huis gestuurd. Dat werd dus een treurig latertje in de regen voor deze heren. Overigens zie je dergelijke combinaties voor de Bondcompetitie wel meer de laatste tijd. Zo moeten wij in maart volgend jaar tegen ZSC/Witte Paard combinatie in Zaandam, een team met voor deze klasse uitzonderlijke hoge ratingcijfers.

Terug naar onze wedstrijd. Vooraf werd vertrouwd op onze top3-borden. Als zij winnen en de staart sprokkelt nog een puntje erbij dan hebben we een leuk resultaat. Maar het liep anders. Ik had zelf mijn handen vol aan mijn eigen partij en had daardoor weinig gelegenheid de andere borden te keuren. Rond een uur of 10 stonden we plotseling met 3-0 achter, de drie staartborden waren met een soort domino-effect plotseling omgevallen. De aanleiding was mij volstrekt ontgaan. Mijn stelling was op dat moment nogal explosief met ongewisse uitslag. Mijn tegenstander speelde de opening, laat ik zeggen, nogal onorthodox. Hij speelde a tempo en deed niet altijd de voor de hand liggende zetten.  Hierdoor werd ik uitgedaagd om steeds agressieve zetten te vinden maar overspeelde mijn hand op gruwelijke wijze, 4-0. Wolter stond op het oog de hele partij wat onder druk. Zijn tegenstander verzilverde zijn overwicht met een fraaie slotcombinatie, 5-0. Nu was het woord aan onze Huub. De hele partij gebeurde er bijna niets... een remise leek lange tijd de enige uitweg. De tegenstander stelde deze remise voor maar Huub wees dat resoluut af en breide rustig door. Maar Huub had de zwakte in de stelling van zijn opponent goed in de gaten: een achtergebleven pion op een halfopen lijn. Die zal en die moet vallen zal Huub gedacht hebben. Toen er nog weinig tijd over was groeiden de problemen bij de Vredeburger boven het hoofd en brak Huub door de verdediging. Twee pionnen werden snel veroverd. Spoedig ging zijn tegenstander door zijn vlag. Huub was deze avond onze held! Met veel geduld wist hij zijn tegenstander in moeilijkheden te brengen en uiteindelijk de eer te redden! 

Zie hier voor de uitslagendetails.

20231013_223755_Middel.jpg

Onze Huub voert voert deze avond een eenzame strijd om de eer te redden.