De schoonheidscommissie, bestaande uit Ton Duin en Will van der Laan, die sinds kort de mooiste partij van het jaar mag uitzoeken, heeft gekozen voor een Bondspartij van Erik Teske. Deze partij staat hier op de site en blinkt uit in brutale zetten van Erik die genadeloos de foutjes van zijn tegenstander afstraft en zijn aanval bekroont met een heus zoenoffer. 

20190507_204913_Middel.jpg

Erik krijgt hiervoor De Isabel uitgereikt. Een mooie prijs voor Erik. Maar wat is De Isabel eigenlijk? Onze columniste Alie Blokhuis deed onderzoek:

 

Waarom de schoonheidsprijs voor schaken de naam Isabel geven? Het ligt voor de hand. De Spaanse koningin Isabel van Castilië [1451-1504] was naar de maatstaven van haar tijd een schoonheid. Toen Ferdinand van Aragon, haar latere echtgenoot, haar zag werd hij op slag verliefd en dat bleef hij tot haar dood. Isabel werd in 1474 koningin van Castilië “suo jure”, met haar eigen recht, en na de dood van haar schoonvader ook nog koningin van Aragon. Onder het bewind van Isabel en Ferdinand werden de laatste Moren uit Spanje verjaagd en werd het land verenigd. Isabel werd gezien als een van de sterkste vorsten van Europa, strijdbaar en met gevoel voor strategie en tactiek.

  isabel1.jpg

  Is ze niet mooi?

isabel2.jpg

Kort na haar troonsbestijging, in 1475, werd het gedicht “Scachs d’Amor” geschreven, waarin voor het eerst een partij volgens de moderne schaakregels wordt beschreven. De drie schrijvers ervan zijn vooraanstaande figuren en tevens sterke schakers uit kringen rond het hof.

De belangrijkste verandering in de regels was de nieuwe bewegingsvrijheid van de koningin. Ze werd in een keer het sterkste stuk op het bord. Omdat in het gedicht verwijzingen voorkomen naar de troonsbestijging, denken veel schaakhistorici dat Isabel de inspiratiebron is geweest voor de nieuwe regels.

Vaststaat in ieder geval dat ze kon schaken. Schaaklessen waren destijds een vast onderdeel van de opvoeding van dames van stand en schaken behoorde tot de reguliere bezigheden.

En wat dus ook vaststaat is dat Erik zich het komend jaar mag wentelen in de schoonheid van Isabel.