Het 35e Hein de Vriestoernooi stond volgens genoot Marc van der Meij in het teken van verrassingen. Onvermoede talenten kwamen in dit gezelligheidstoernooi bovendrijven. Wat dacht men zoal van huisschaker Pieter Meijer, ingeschaald op 1000 Elo-puntjes, die een reuzensprong maakte van een geprognosticeerde 32e plaats naar de elfde (!) plaats. Deze reuzendoder heeft zijn visitekaartje voor editie-2023 reeds afgegeven! Maar ook nestor Bert Kisjes, organisator Marc van der Meij en schrijver dezes hebben zich ondanks diverse beslommeringen deze dag van zich laten horen. Daarmee lijkt inderdaad dit toernooi op een Toernooi der Talenten. Misschien is het beter om te spreken van hernieuwde talenten, want deze heren gaan al een tijdje mee. Het deelnemersveld geeft overigens al jarenlang overwegend eenzelfde beeld, een toernooi dat na een afwezigheid van twee jaar meer op een reünie leek. Het deelnemersveld wordt echter iedere keer ook een jaartje ouder en tevens ietsje dunner. Zo is in november genoot Cor Zwaan overleden, een graag geziene deelnemer met een enorme staat van dienst in het verenigingsleven in de regio. Dennis Krassenburg heeft Cor herdacht door een zwaantje in de door hem ontworpen rugsticker van de prijswijnfles te tekenen. Een fraaie attentie op de fles die natuurlijk iedereen mee naar huis kreeg.

Overigens gaan we wel zonder erg voorbij aan de toernooiwinnaar: Olaf Cliteur! Met een vol punt voorsprong heeft hij voor de derde keer Heindevries op zijn naam gezet en mag zich opnieuw kampioen van Wijk aan Zee noemen!

20221231_165323 (Middel).jpg

 Olaf Cliteur heeft zojuist de wisselbeker in ontvangst genomen.

Het toernooi werd zoals ieder jaar weer door regionale dichters opgeluisterd. Alie Blokhuis had weer voor een mooie selectie uit het dichtersgilde gezorgd, zoals de kersverse stadsdichter Mattijs Reinen en de dorpsdichteres van Uitgeest, Dorothé Rodenburg-Glorie. Spontaan meldde zich Ad van Schie die uit zijn nieuwe bundel citeerde. Ook muzikaal waren er enkele hoogtepunten. Wazco natuurlijk, die de tweede toernooidag met diverse hoogstandjes vulde, afgewisseld met een heuse schakersmaaltijd, boerenkool met worst of met een gehaktbal. Op de derde toernooidag moesten we het, bijzonder spijtig, zonder David van Aalderen doen. Maar werden we toch verrast door een aangename Wijk aan Zeeër, Willem Verhoog (ofwel Willem van Sjanneke), die een tuba ter hand had genomen. En op de eerste speeldag trad Serge Héman weer op als goochelaar met aansluitend een klassiek gitaaroptreden. Prachtig!

Omdat een bewonerscollectief uit het dorp het initiatief heeft genomen om café De Zon te behouden voor Wijk aan Zee hebben we ook dit jaar van een onuitwisbaar Heindevrieseditie mogen genieten. Onuitwisbaar? Heindevries is onuitroeibaar! We zijn Saskia en Martin en al die anderen van het collectief zeer veel dank verschuldigd!

De eindstand van Heindevries 2022:

EINDSTAND3.jpg

Gebruik de Bannerknop "Gedichten Heindevriestoernooi" op de voorpagina voor de gedichten!

 Hieronder zijn een paar leuke filmpjes:

Klik op één van onderstaande vier foto's en u krijgt het bijbehorende filmpje te zien

Met Maxim Aafjes, Yme Jan Jellema, Wazco en Willem Verhoog.

Maxim HdV22.jpgYme Jan .jpg

 

Wazco HdV.jpgWiilem Verhoog foto HdV22.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hier zijn de  74 foto's: