Het topteam van Het Paard van Ree heeft met de uitwedstrijd tegen Castricum het seizoen afgesloten met een vredig 3-3 gelijkspel.

De schaakvereniging Castricum speelt al sinds mensenheugenis in het dorpshuis De Kern. Het dorpshuis beschikt over diverse zaaltjes en is een goed onderhouden nette gelegenheid voor een fatsoenlijk potje schaak. De bar is ondergebracht in een aparte ruimte maar nodigt niet uit om na afloop door te zakken. 

Bij aanvang werd bekend dat de concurrent van Castricum, Vredeburg, zijn laatste wedstrijd reeds had gewonnen en daarmee was Vredeburg kampioen geworden van onze NHSB-klasse 3E. Dat er niets meer op het spel stond was in het geheel niet in het wedstrijdverloop terug te zien. Na een uur spelen stonden bijna al onze genoten goed tot zeer goed. Een overwinning leek in het verschiet. Maar die aanblik kantelde in het tweede een derde uur.

 

20190329_205939 (Middel).jpg

Frans Schoo leek deze avond het eerste punt binnen te halen. Hij had via de f-lijn een enorm overwicht opgebouwd toen zijn tegenstander plotseling wat tegenkansen kreeg. Uit alle hoeken en gaten drongen vijandelijke stukken de stelling van Frans binnen. Onhoudbaar (0-1). Ook Rob Baltus zette een mooie aanval op. De koningsvleugel van zijn tegenstander leek te bezwijken maar de Castricummer wist toch nog zijn vege lijf te redden met remise tot gevolg (½-1½). Erik Teske zette zijn brutale aanval op maar zijn tegenstander gaf geen krimp. Dit vergde zoveel bedenktijd voor Erik dat hij niet genoeg tijd overhield (½-2½). Huub de Vries keek lange tijd tegen een vastgelopen stelling aan, dat normaal gesproken remise zou moeten worden. Huub wist na lang aandringen toch een doorbraak te forceren en dreigde zelfs met promotie. Dat werd de Castricummer teveel en gaf op (1½-2½). Ikzelf kwam uitstekend uit de opening, maar verzuimde echter iets te doen aan de opmars van de vijandelijke e-pion. Dat werd bijna fataal maar door een klein foutje van mijn tegenstander die een combinatie toeliet wikkelden we af naar een pionneneindspel met ongelijke lopers (2-3). Ook Marc kwam zeer voorspoedig uit de opening en hield daar een kwal aan over. Dat is voor Marc natuurlijk gesneden koek en schoof de partij rustig naar winst (3-3).

Hoewel op diverse borden de boel in brand stond eindigde deze laatste wedstrijd van het seizoen toch nog in een vredig gelijkspel. Ons team is geëindigd op de vierde plek. Gelet op de ratings van de verschillende teams is dat toch wel iets beneden onze stand. Volgend seizoen gaan we het gewoon opnieuw proberen.

Voor de eindstand klik hier