Per 27 februari 2019

Een prima middag in het zonnige Sonnevanck en een onderhoudende partij schaak.
Na een plusremise voor Johan in onze 1e partij, streden Johan en ik vandaag (wo 27) in Sonnevanck om een plaats in de bekerfinale. Johan speelde met de zwarte stukken. Hij was bezig zeer goed uit de opening te komen, toen hij plotseling c5 speelde. Een sterke zet leek het, maar nadere beschouwing leerde dat wit, na afruil op c5, een kwaliteit kon winnen op a8.  Zo geschiedde. Zwart hield wel het initiatief en 2 hele sterke lopers, en de damevleugel van wit kwam sterk onder druk. De witte stukken hadden nog geen goede velden gevonden toen zwart  zijn loper van de zwarte velden, zo ongeveer het sterkste stuk van het bord, ruilde met het witte paard op c3.  Pfff... Desondanks bleef zwart kansen houden, nu op de witte koningsvleugel. Wit moest nauwkeurig spelen, maar slaagde daar uiteindelijk wel in, mede dankzij een paar kleine tactische pionzetten.
Wolter-Johan 1-0
w.

 

Per 6 februari 2019

Mijne heren,
Alweer een mooie partij van meester Van der Laan.
Gisterenavond, dinsdag 05/02 troffen 2 liefhebbers van het bekende Marshallgambiet elkaar in de halve finale om de cup met de kleine oren.
Will, achter de zwarte stukken, deed op de 10e zet zijn e-pion in de aanbieding om even later met dame, loper en paard op bezoek te gaan bij de witte koning van Ton Duin. En het was mooi om te zien hoe zwaar de witte koning werd belaagd, hoe hij geen goede velden meer had, en geen bewegingsvrijheid. Aan het eind van de partij maakte Ton een fout, waardoor hij meteen mat liep, maar dat was eigenlijk alleen nog maar voor the record.
En zo is dan onze 1e finalist bekend: Will van der Laan!
w.