Al enige tijd broedde bij Bert Kisjes plannen om iets aan schaken te doen in Het Mooiste Gebouw van Beverwijk, de Grote Kerk. Inmiddels wordt het plan ten uitvoer gebracht. Afwisselend gaan o.a. Camile Hol, Wolter Vos, Hans Wiemerink en ondergetekende vanaf 29 juni als een soort wedstrijdleider enkele zaterdagmiddagen schakers aan elkaar koppelen voor in totaal 8x3 potjes rapid van 20 minuten p.p.

Gaandeweg krijgt het toernooi zijn vorm. In principe zitten we met zijn allen nabij de bar van Het Huis maar je mag ook je bord oppakken en elders in Het Gebouw gaan zitten als je dat leuk vindt. Stilte is taboe, mogelijk dat op den duur ook wat levende muziek wordt toegevoegd. Wat te denken van vol-op-het-orgel als achtergrondmuziek? Of gezamenlijk na afloop een heuse schaakmaaltijd. En zo zijn er tal van ideeën die gestalte kunnen krijgen.

Hoort zegt het voort!FlyerZOMERSCHAAK2019_p001.jpg

GroteKerk.jpgOp zaterdag 29 juni gaat een nieuw GroteKerk2.jpgzomerschaakevenement van start, genaamd "In de Wijkertoren". Gedurende 8 zaterdagen wordt in de Grote Kerk van Beverwijk voor schaakliefhebbers dit bijzonder toernooi georganiseerd. Per zaterdag worden 3 partijen met 20 minuten bedenktijd per persoon gespeeld in de unieke ambiance van de Grote Kerk. Stilte is niet verplicht! Later meer....!

Lang geleden was ik in militaire dienst met een groep kameraden ergens op de Veluwe gedropt met de opdracht: “zie maar hoe je thuis komt”. We liepen aanvankelijk als een kip zonder kop door de bossen en passeerden tot onze ontzetting regelmatig dezelfde punten. We liepen dus gewoon rondjes. Voor velen van ons komt dit bekend voor.

En dus nu ook voor Wolter Vos!

Afgelopen weekend ging een zes man sterke delegatie van het Paard van Ree naar het schaakdorp Ströbeck voor deelname aan het jaarlijkse Ströbecker Mai- Schachturnier. De delegatie bestond dit jaar uit Ton Duin, Hans Ghijsels, Rob Graaff, Dennis Krassenburg, Erik Teske en Wolter Vos. Na aankomst is er altijd een gezellige samenkomst met onze Duitse schaakvrienden. Aan het eind van de avond besloot Wolter als een van de laatsten zijn logeerbed op te zoeken. Zoals de intro doet vermoeden werd dat een lastige opdracht: Wolter kon zijn logeeradres niet meer terugvinden en doolde rond door de donkere en verlaten straten van Ströbeck op zoek naar zijn nachtverblijf. Als hij op een bepaald moment dacht dat hij zijn verblijf had gevonden werd hij ruw door een blaffende hond gewezen op deze onjuiste gedachte. Een aantal keren passeerde hij Den Schachplatz, het centrale plein van Ströbeck, en probeerde steeds weer van daaruit zijn bestemming te vinden. Tevergeefs. 

                 Goulashkanon

 Voorbeeld van een Goulashkanon (zie https://toettoetfood.nl/foodtruck/goulashkanon)

Na enige omzwervingen ontmoette hij uiteindelijk toch nog een man in de straten van Ströbeck en vroeg of hij kon helpen bij het vinden van het huis van Steffi. Ja dat kon hij, de man kende zelfs twee Steffi’s! Vol vertrouwen liepen beiden op de adressen af. Helaas, beide panden kwamen niet in het geheugen van Wolter voor en hij besloot maar weer Den Schachplatz op te zoeken. Wolter was beslist niet in paniek en begon zich langzaam neer te leggen bij zijn lot. In de muziektent op het plein ontdekte hij een bankje dat noodgedwongen de nacht met hem moest doorbrengen. Inmiddels liep het tegen 4:30 uur en Wolter had net een eerste hazenslaapje achter de rug toen hij werd opgeschrikt door lawaai van een zogenaamde Goulashkanon, een oude militaire veldkeuken uit de voormalige DDR die het plein was opgereden. Met deze wagen werd in alle vroegte de voorbereiding begonnen op de feestelijke schaakdag die komen ging. De uitbater van deze “foodtruck” was goed bekend in Ströbeck en op zijn aanwijzing kon onze Wolter uiteindelijk zijn nachtverblijf terugvinden. Het huis stond op een plek waar Wolter regelmatig op zijn zoektocht langs kwam en het bleek slechts 20 meter verwijderd te zijn van het huis waarvan Wolter in eerste instantie dacht dat daar zijn Steffi woonde. Na toch wel een korte nacht stond Wolter om 8:00 uur weer op, fris en fruitig en onvermoeibaar, om met veel elan de schaakkleuren te verdedigen van Wijk aan Zee. Het team beleefde weer een uiterst gezellig weekend in Ströbeck.

Voor de toernooiresultaten van het Ströbecker Mai- Schachturnier zie hier, Wijk aan Zee speelde in groep D.

De scores van onze mannen waren:

Wolter 4 uit 8 (50%)

Rob     5½/11 (50%)

Ton      2½/6 (42%)

Erik      4/10 (40%)

Hans     ½/8 (6%)

Dennis   2/5 (40%)

En natuurlijk de foto’s: klik hier!

En een Filmpje!